Direct naar de inhoud van deze pagina

Truus en Elham

Taalcoaches gezocht!

Taalcoaches gezocht!

Bij het Taalhuis is iedereen welkom die beter Nederlands wil leren lezen, spreken of schrijven. Je kan er informatie en advies krijgen ├ęn aan de slag met een taalcoach. Zo zijn Elham en Truus sinds afgelopen zomer een taalkoppel in Amstelveen.

Truus (70) en Elham (39) ontmoetten elkaar aan de balie van het Taalhuis. Voor het project Wereldbuur verbindt Truus als bemiddelaar taalkoppels aan elkaar. Elham, afkomstig uit Iran, liep op advies van een vriendin binnen met een taalvraag. Naast haar Nederlandse lessen bij de Volksuniversiteit wilde ze de taal ook graag meer in de praktijk brengen.
Elham vertelt dat het nu heel lastig is om Nederlands te oefenen en noemt een voorbeeld in de supermarkt. "Zodra iemand merkt dat ik ook Engels spreek, schakelen Nederlanders direct over, maar dan kan ik mijn Nederlands niet meer oefenen. Met Truus krijg ik de kans om van alles te vragen en oefenen." Zo hebben ze laatst een gesprek geoefend dat Elham graag met de kleuterjuf van haar dochter wilde voeren. "Nu voel ik me veel zekerder daarover", zegt ze.

Flexibel
Truus vindt het als matcher zelf ook leerzaam om taalcoach te zijn, ze ziet zo wat koppels tegenkomen als ze aan de slag gaan. Het is een win-win situatie zegt ze. "We leren elkaars cultuur kennen en ik hoop haar te kunnen helpen." Het Taalhuis is door de vele taalvragen op zoek naar nieuwe taalvrijwilligers en Truus zou ook graag meer jonge mensen zien. Ze ziet aan haar kinderen hoe normaal vrijwilligerswerk al is voor jonge mensen en hoopt dus ook anderen te kunnen interesseren als taalcoach. "Het is ontzettend flexibel", zegt ze, "het is maar 1,5 uur per week, je kan zelf kiezen waar en wanneer je afspreekt en je krijgt goede ondersteuning en diverse trainingen."

"Ik waardeer dit heel erg"
Elham geeft aan hoe bijzonder ze het vindt dat Nederlanders dit doen. Dat mensen op deze manier bereid zijn om hun tijd te spenderen en anderen te helpen de Nederlandse taal te leren. "Ik waardeer dit heel erg", zegt ze. Het is niet alleen belangrijk voor haar dochter die net naar school gaat en die ze wil kunnen helpen, maar ook om elkaar te begrijpen, legt ze uit. Om een cultuur en de mensen echt te leren kennen moet je de taal spreken, de geschiedenis weten. "Dat is een vorm van respect voor de mensen die hier wonen, ook al is het tijdelijk". En daarvoor moet je mensen zelf ontmoeten en is ze dankbaar voor het contact met Truus. Elham wil hier graag blijven, de schone lucht in tegenstelling tot de smog in Teheran spreekt haar aan. Haar vroegere beroep in de textielindustrie in Iran zal ze hier niet makkelijk kunnen uitoefenen, maar ze zou ook graag vrijwilligerswerk gaan doen zodat ze nog meer Nederlands kan oefenen. En daarmee op zoek te gaan naar een nieuwe baan!

Dikkie Dik
"Dit taalprogramma helpt buitenlanders en Nederlanders van elkaar te begrijpen. Nederlanders zien wat de problemen zijn om te integreren en hoe moeilijk het is in een andere cultuur en een andere taal te leren", vult Elham nog aan.
Naar de bieb gaat ze ook al met haar dochter, Dikkie Dik wordt al voorzichtig voorgelezen: "mijn dochter verbetert mij al, mam, dat moet je niet zo, maar zo zeggen!"

Klik hier voor de vacature voor taalcoaches.

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen